joi, 9 aprilie 2015

Vivat te informează despre menopauză & fosfor


Suferi de insomnii, bufeuri, stări de nervozitate accentuată, iar menstruaţia nu ţi-a mai venit de câteva luni?Dacă ai peste 48 de ani, te poţi gândi la menopauză. 
Nu trebuie să te sperii şi nici să priveşti această perioadă a vieţii tale cu duşmănie, pentru că e un fenomen natural, care poate fi depăşit cu uşurinţa. În plus, nu eşti singura femeie din lume care se confruntă cu aşa ceva.
Ca să ai grijă corect de tine sau de cei dragi, specialiştii Vivat îţi pun la dispoziţie sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 precum şi sfaturi medicale şi informaţii esenţiale pentru alimentaţia ta şi familiei tale!
Cum stiti  daca ati intrat la menopauza?
Ei bine, nu ai auzit de farmaciile independente semnalizate Vivat !
Se găsesc în toate judeţele inclusiv la noi în Sălaj. Aceste farmacii independente  le găseşti la parterul blocului, după colţ, pe aceeaşi stradă cu tine sau în farmacia care poate nu-ţi sună chiar aşa de cunoscută, dar ştii sigur că ai mai fost pe acolo deoarece doar acolo ai întâlnit experţi interesaţi de starea ta de sănătate, oameni mereu pregătiţi să-ţi ofere cele mai bune sfaturi de specialitate atunci când tu ai avut cea mai mare nevoie. Aşadar, vizitează cu încredere farmaciile independente Vivat, la nivel de cifre, până acum sunt peste 700 de farmacii partenere în toată ţara şi peste 700.000 de oameni care se interesează de Vivat săptămânal. Caută acum în farmacia independentă de lângă tine, semnalizată Vivat sau aruncă un ochi pe pagina cu farmacii independente.
Vivat m-a informat cu privire la câteva aspecte legate de menopauză:
Când apare- Datele arată ca în jurul vârstei de 35 de ani încep să debuteze primele tulburări urogenitale legate de menopauză, dar perioada de tranziţie (numită şi premenopauza) se instalează 10 ani mai târziu. Se pare că vârsta medie de apariţie a menopauzei variază între 48-55 ani. Ea reprezintă dispariţia definitivă a ciclului menstrual, ca urmare a epuizării capitalului folicular ovarian.
Cum se manifestă- La 10% dintre femei, menstruaţia dispare brusc, fără semne prevestitoare. În cazul celorlalte, se face simţita pe lângă valurile de căldură, transpiraţiile şi binecunoscutele stări de iritabilitate, apar problemele din sfera urogenitală scăderea libidoului, osteoporoza şi riscul accentuat la bolile cardiovasculare. Pentru anumite persoane, simptomele reprezintă un adevărat coşmar, cu repercusiuni negative şi asupra familiei.
TratamentChiar dacă menopauza este considerată un proces fiziologic al organismului, ea poate beneficia de tratament. Nu întotdeauna e nevoie de o terapie, dar în multe cazuri aceasta se impune. Un motiv îl constituie prejudecăţile despre medicamentele cu hormoni, care persistă atât în rândul femeilor, cât şi al medicilor tradiţionalişti
Prevenire Manifestările premenopauzelor se pot corecta cu ajutorul progestativelor. Secretul e să mergi din timp la medic. Numai aşa vei depista problemele de sănătate şi le vei combate pe cele la care eşti predispusă. Dacă ai pierdut masa osoasă în proporţie de 25-30%, ai scăzut în înălţime cu câţiva centimetri şi ai peste 45 de ani, ar fi bine să faci o vizită ginecologului şi endocrinologului. În plus, ar trebui să-ţi schimbi modul de viaţa cu unul ceva mai activ (mişcare zilnică), să adopţi o dietă săracă în grăsimi şi o atitudine pozitivă. Începând cu vârsta de 30 de ani, oasele devin mai puţin rezistente la căzături şi alte traumatisme.
Ce e de făcut?
La menopauză, ovarele nu mai secretă estrogen, iar reducerea nivelului acestui hormon accelerează pierderea de calciu şi fosfor iar oasele nu-şi mai îndeplinesc funcţiile în mod corespunzător.
Femeile la menopauză şi postmenopauză au riscul cel mai mare de a dezvolta această boală şi de a avea probleme cu oasele. Una din două aceste femei va suferi cel puţin o fractură de os,. Pentru a evita diminuarea densităţii osoase, cel mai indicat este să menţineţi un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie adecvată care aduc o serie de beneficii pentru oasele fragile.
Ce ar trebuie să conţină această alimentaţie adecvată?
Să fie bogată în calciu – adică lapte şi cereale.
Vitamina D – peşte galben.
Vitamina K – în legumele de culoare verde închis, precum spanacul şi broccoli sau varza de Bruxelles. Salată, pătrunjelul, avocado şi kiwi.
Fosfor – fructe uscate şi legume
Ce trebuie sa stii despre fosfor.
Nu întâmplător am lăsat fosforul pe final. În acest articol vreau să lămurim câteva aspecte legate de importanţa fosforului în organism
Fosforul este un mineral esenţial pentru organismul nostru şi este al doilea, ca răspândire în corp, după calciu. O persoană are în corpul său în jur de 600 de grame de fosfor, marea majoritate aflându-se în oase şi dinţi, restul fiind distribuit în celule, sânge şi alte lichide.
Ca şi calciul, fosforul are rolul de a întări dinţii şi oasele, însă acest mineral joacă un rol important în fiecare reacţie chimică din organism. De asemenea, fosforul este responsabil cu regularizarea bătăilor inimii, dar şi de funcţionarea normală a rinichilor.
Tot fosforul este responsabil cu energia şi vigoarea organismului. Alte procese în care fosforul este de maximă importanţă: creşterea şi regenerarea corpului, oboseala, respiraţia dificilă, iritabilitatea, senzaţia de amorţeală, stres, modificări bruşte de greutate. Carenţa de fosfor afectează absorbţia de calciu, provocând demineralizarea oaselor. Alimentele care echilibrează aportul de fosfor sunt toate acele alimente bogate în proteine, precum carnea, peştele, ouăle şi lactatele.
Contrar opiniei formate, calciul nu este singurul mineral necesar dinţilor şi oaselor, aşa ca suplimentele de calciu nu vor putea înlocui necesarul de fosfor.
Iată cele mai importante surse de fosfor: Carne, Nuci, Legume, Produse lactate, Seminţe de floarea soarelui, Orez, Paine albă, Cartofi, Bloccoli, Unt de arahide, Ton, Carne de porc, Băuturi carbogazoase...
Pentru ca fosforul să fie absorbit cu uşurinţă de organism, acesta trebuie luat în paralel cu magneziul.
Dar acest subiect îl vom dezbate cu siguranţă în următorul articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu