Scriitori sunt cei care produc material scris pentru a comunica idei. Scrisul cuprinde mai multe genuri şi scriitorii pot scrie în scopuri profesionale sau ca o piaţă de desfacere pentru creativitatea lor. Scriitori profesionişti sunt scenarişti, scriitori de conţinut, jurnalişti, etc. Pasionaţii de lectură vor avea la dispoziţie, începând cu lună martie, o nouă colecţie de literatură: Strada Ficţiunii, lansată la editura Allfa. O colecţie urbană, cosmopolită, eterogenă, perfect racordată la prezent, Strada Ficţiunii are trei secţiuni: Clasic, Contemporan şi Bestseller. “Clasic” oferă iubitorilor de literatură cărţi uitate sau neglijate, traduse pentru prima oară în limba română sau repuse în drepturi prin noi traduceri. Autorii sunt clasicii secolului XX ale căror texte rezistă unei lecturi contemporane prin stil, tematică şi dinamism.
Secţiunea Clasic oferă iubitorilor de literatură cărţi uitate sau neglijate, traduse pentru prima oară în limba română sau repuse în drepturi prin noi traduceri (ca în cazul capodoperei „Oblomov”). Astfel de autori sunt Roberto Arlt, unul dintre „părinţii” literaturii sud-americane din secolul XX sau Iuri Dombrovski, un scriitor extrem de rafinat.
Noua colecţie de literatură poate fi uşor imaginată ca o stradă cu arhitectură eclectică, pe care modernitatea şi tradiţia se îmbină perfect. O stradă care s-ar putea mândri orice metropolă din peisajul literar al lumii. Cititorii care vor urmări cu fidelitate ghidul acestei străzi – omuleţul cu umbrela – vor descoperi că aici locuiesc cei mai fascinanţi magicieni ai povestirii din ultimul secol. Din colecţia face parte
Această carte un tânăr afro-american care din dorinţa de afirmare este exmatriculat dintr-un prestigios colegiu din Sudul Statelor Unite. Nevoit să renunţe la ambiţiile sale academice îşi caută de lucru în Nord, în New York. Sedus de mirajul ideologic al Frăţiei, tânărul acceptă să devină purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Treptat, descoperă însă că lucrurile nu sunt ce par a fi şi că, pentru a-şi depăşi condiţia de om invizibil şi pentru a-şi găsi locul în societate, trebuie să se confrunte nu doar cu orbirea celorlalţi, ci şi cu a sa.
Scopul acestei secţiuni este umplerea unor goluri rămase în peisajul literaturii clasice traduse la noi sau repunerea pe piaţă a unor romane extrem de actuale. Unul dintre cele mai influente romane ale secolului XX scrisa de Ralph Ellison.
Din aceeaşi secţiune ne putem orienta spre
Unde visător, inventator ratat, revoluţionar... Remo Erdosain, eroul romanului, duce o viaţă mizeră. Are o slujbă precară, iar soţia îl părăseşte, plecând cu alt bărbat. Sărăcia şi sentimentul acut de înstrăinare şi de deznădejde într-un oraş în care frumuseţea şi urâţenia crudă devin pe alocuri halucinante îl împing pe Erdosain spre o organizaţie anarhistă condusă de misteriosul Astrolog.
„Dacă există ceva din ţara mea de care să mă simt indisolubil legat
aceea este scriitura lui Roberto Arlt, şi asta chiar dacă criticii vor
încerca să mă explice prin intermediul altor filiaţii, de altfel, de
înţeles, de vreme ce nu mă consider un monobloc.
Acum după atâta lectura gândurile mi-au zburat, imaginaţia a luat -o razna şi astfel m-am trezit pe o stradă cosmopolită din secolul XX alături de marii clasici precum Roberto Arlt, unul dintre „părinţii” literaturii sud-americane din secolul XX sau Iuri Dombrovski, un scriitor extrem de rafinat. Mi se părea ceva straniu dar totuşi familiar deoarece prin aer se mai simţea încă mirosul de mare combinat cu cel de scorţişoară din cafenele, trecătorii păreau tare manieraţi, plini de umor şi deopotrivă neconformişti. Ceea ce deosebeşte călătoria aceasta de oricare altă călătorie este, aş zice, tocmai absenta sau mai degrabă inutilitatea acelor zgârie-nori care traversează paralele cu modele de arcade care mai de care unele chiar perpendiculare pe stilul modern. Clădirile se construiau imaginar pe această stradă a Ficţiunii până când m-a trezit la realitate acel condei găsit pe jos care avea cerneală uscată.
Cum te simţi când te gândeşti literatura clasică? Eşti intimidat de ea? Nu înţeleg de ce cineva citeşte altceva? Îmi place absolut literatură clasică. Uneori simt că nimeni nu scrie în zilele noastre aşa cum le-au folosit în zilele de demult. Eu pot vedea dragostea evidentă in cuvinte acolo, capacitatea magică a unui scriitor de a crea o lume, personaje şi atmosfera cu care eu, ca un cititor modern, mă pot identifica .
Toată literatura clasică mă învăţat mai multe despre viaţă decât toate manualele pe care le-am avut de studiat în scoală .
Cât adevăr încape într-o lume în care trecutul se rescrie în fiecare zi și în care nici morții nu scapă de poliția secretă?
Cea mai nouă apariție din Strada Fictiunii ne răspunde cu umor și inteligență.Colecţia de literatură a Editurii ALL poate fi uşor imaginată ca o
stradă cu arhitectură eclectică, pe care modernitatea şi tradiţia se
îmbină perfect.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu