Acest articol porneşte de la ideea generală a dezvoltării personale care reflectă tot felul de activităţi ce te pot face un om mai bun, mai înţelept: începând cu mişcare şi sportul combinate cu lectura despre socializare, dragoste, comunicare, creativitate şi orice alt domeniu care sunt vitale în dezvoltarea personală a tinerilor din ziua de azi .Lectura de plăcere este un factor puternic în determinarea mobilităţii sociale.Cu toate că nu te face întotdeauna un orator mai bun, cei care au citit tind să aibă un vocabular mai bogat de cuvinte au o lejeritate mai mare de exprimare a puncteleor de vedere şi a ceea ce simt. Nu doar datorită informaţiilor pe care le acumulează dar şi datorită formei în care le pot exprima, în scris sau vorbit.
Cei care citesc de plăcere sunt mai interesaţi decât ceilalţi să viziteze muzee şi să participe la concerte şi evenimente culturale, şi aproape de trei ori mai susceptibili să se angajeze în programe se voluntariat.
Lectura de plăcere relevă o predispoziţie nu doar la literatură, dar şi la modul de învăţare pe tot parcursul vieţii, care explică creşterea mobilităţii sociale. Trebuie să încurajăm copiii noştrii să citească de plăcere. Dar... uşor de spus şi greu de realizat, mai ales în ziua de azi când copii pot alege o mulţime de alte activităţi.
De asemenea, există diferenţe între băieţi şi fete în ceea ce priveşte lectură de plăcere. Din punctul meu de vedere fetele citesc mai mult şi au o atitudine mai pozitivă decât băieţii. Cred cu fermitate, că citirea de plăcere, poate fi construită doar prin acordarea copiilor a genului de cărţi care îi interesează.
Deci bibliotecile şcolare, de exemplu, ar trebui să nu ţină pe stoc doar cărţi care susţin multe titluri din programa şcolară, să ţină şi cărţi care se potrivesc propriilor interese ale elevilor, ceea ce va duce la entuziasmul lor pentru lectură şi cărţi. Dacă te-ai descoperit cel puţin o dată zâmbind în paginile unei cărţi despre maşini, fotbal sau orice altceva atunci continuă să citeşti. O carte bună ne poate ţine interesaţi, amuzaţi, emoţionaţi, în timp ce ne ajută la dezvoltarea altor abilităţi. Trebuie doar să descoperiţi deliciul de a citit literatură clasică, contemporană, poezie, documentare, biografii, texte religioase, cărţi motivaţionale, ghiduri, romane poliţiste, SF sau de dragoste. În fiecare dintre ele poate fi ceva care îţi va capta curiozitatea şi imaginaţia.
Resursele pe care le avem pentru a inspira lectura copiilor sunt foarte mari .Dacă vom profita din plin de ele, rezultatele vor fi extraordinare pentru dezvoltarea personală a copiilor noştrii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu